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 DATE                        
 
ISSUE:   The Code requirement to screen dumpsters does not currently include screening of    
recycling containers.     
   
   
   
   
 
 

CURRENT ORDINANCE LANGUAGE:   ( Section 36-523(d) ) 
 
Section 36-523.  Screening required. 
 
     (d)  Dumpsters or trash containment areas shall be screened and the screen shall exceed the height 
of the dumpster or trash containment area by at least two (2) feet not to exceed eight (8) feet total height.  
This requirement may be modified as to location within the buffer when a circumstance unique to a site 
indicates that the screening will not serve its intended purpose and may, in some fashion, be 
inappropriate. 
 
 
 
 
STAFF REPORT:   (           ) 
 
On March 4, 2014, the Board of Directors passed Ordinance No. 20,854 mandating that multifamily 
housing residences of 100 or more units provide recycling.  In some cases large recycling containers, 
similar to dumpsters, are being installed.  Apart from that Ordinance other businesses have been 
installing recycling containers.  Ordinance No. 20,854 gives direction on placement of the container but 
does not require screening, as is required for dumpsters.  Staff believes the screening requirement 
should be expanded to include the recycling container. 
 
 

 

 
SUGGESTED TEXT:   (  Section 36-523(d) ) 
 
Section 36-523.  Screening required. 
 
     (d)  Dumpsters, trash containment areas and dumpster-type recycling containers shall be screened 
and the screen shall exceed the height of the dumpster or trash containment area by at least two (2) feet 
not to exceed eight (8) feet total height.  This requirement may be modified as to location within the buffer 
when a circumstance unique to a site indicates that the screening will not serve its intended purpose and 
may, in some fashion, be inappropriate. 
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ISSUE:   The permitted uses in the UU Urban Use District do not include the uses proposed for the     
Technology Park.  The District also does not permit ancillary outside uses associated with the      
growing number of hotels, motels and residential units being developed in the area; including   
swimming pools and recreation areas.  Areas of outdoor seating are currently limited to restaurants   
and do not include bars or lounges.   
   
 
 

CURRENT ORDINANCE LANGUAGE:   ( Section 36-342.1 (d)(1) ) 
 
(1)  Permitted uses.  Unless otherwise indicated, uses permitted shall include all those allowed in the 
residential districts, office districts and commercial districts as “permitted uses” in this chapter.  All uses 
must be inside or enclosed except areas of outdoor dining as specified below. 
 
Eating places shall be permitted to have an area of outdoor dining subject to compliance with the 
following provisions: 
 
a. The area of outdoor dining shall not be located in the public right-of-way, nor shall it obstruct 

pedestrian movement, fire lanes, access to any business or areas designated for access by the 
physically impaired. 

 
b.  The number of seats in the area of outdoor dining shall not exceed 50% of the number of seats 

within the eating place. 
 

c. Compliance with applicable state and county health regulations. 
 

d. The area of outdoor dining shall not be located between the building occupied by the eating place and 
adjacent residentially zoned properties. 

 
e. This subsection shall not be deemed to permit signage or structural alterations such as canopies or 

walls regulated elsewhere in this chapter. 
 
 
STAFF REPORT:   (           ) 
 
The UU Urban Use District list of permitted uses include those uses allowed as “permitted uses” in the 
residential, office and commercial districts.  The State law allowing the creation of the proposed 
Technology Park which is to be located downtown specifies certain research and development uses that 
are to be permitted.  Currently, many of those uses are not specifically designated by the City’s 
somewhat dated zoning ordinance.  Rather than create a definition for use and then list each use in an 
office or commercial district, staff believes it is appropriate to specify that within the UU district, those 
uses are permitted by referencing the State statute. 
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STAFF REPORT:   (           ) 
 
Additionally, there are a growing number of hotels, motels and residential uses in the UU district which 
have or desire to have outdoor ancillary uses such as a swimming pool or recreation area.  The UU 
district specifies that most all uses are to be enclosed.  Staff believes it is appropriate to accommodate 
those ancillary outdoor uses. 
 
Lastly, the UU district does permit restaurants to have a limited area of outdoor dining.  The current 
language does not take into consideration bars or lounges which might desire some outdoor seating or 
roof areas that might be used for outdoor seating and uses associated with a permitted uses within the 
building.  Staff believes it is appropriate to make allowances for those ancillary uses. 

 

 
SUGGESTED TEXT:   (  Section 36-342.1(d)(1) ) 
 
(1)  Permitted uses.  Unless otherwise indicated, uses permitted shall include all those allowed in the 
residential districts, office districts and commercial districts as “permitted uses” in this chapter and those 
uses and activities specified in Arkansas Code Title 14, Chapter 144, Research Park Authority Act. 
 
All uses must be inside or enclosed except as specified below: 
 
(a)  Eating places, bars and lounges shall be permitted to have an area of outdoor seating subject to 
compliance with the following provisions: 
 

1. The area of outdoor seating shall not be located in the public right-of-way, nor 
shall it obstruct pedestrian movement, fire lanes, access to any business or 
areas designated for access by the physically impaired. 

 
2. The number of seats in the area of outdoor seating shall not exceed 50% of the 

number of seats within the eating place, bar or lounge. 
 

3. Compliance with applicable state and county regulations. 
 

4. The area of outdoor seating shall not be located between the building occupied 
by the eating place and adjacent residentially zoned properties. 

 
5. This subsection shall not be deemed to permit signage or structural alterations 

such as canopies or walls regulated elsewhere in this chapter. 
 
 
(b)  Roof-top outdoor seating, bars or lounges and recreation areas ancillary to a permitted use within 

the building. 
 
(c)  Swimming pools and recreation areas that are ancillary to a permitted hotel, motel or residential use. 
 
(d)  Mobile canteen units when operated in compliance with current planning and development 

regulations for such vehicles. 
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ISSUE:   The definition of Primary Streets in the UU Urban Use area does not include President   
Clinton Avenue   or River Market Avenue which were East Markham Street and Commerce Street      
when the current language was adopted.   
   
   
   
 
 

CURRENT ORDINANCE LANGUAGE:   ( Section 36-2 ) 
 
Primary streets means Capitol Avenue, Broadway, Byrd, Center, Chester, Commerce, Cross, 
Cumberland, Louisiana, Main, Markham, 9th, Scott, 7th (west of Center), Spring, and State Streets. 
 
 
 
 
 

 
 
STAFF REPORT:   (           ) 
 
Within the UU district, several streets are designated as “primary streets”.  The district regulations specify 
that ground mounted mechanical systems and trash pickup be oriented away from primary streets.  
Additionally, drive-in or drive-through facilities are not to be visible from or take directed access from 
primary streets.  The current definition of primary streets does not include President Clinton Avenue or 
River Market Avenue which were previously East Markham and Commerce when the definition was 
created.  Those streets names need to be added. 
 
 

 
 
SUGGESTED TEXT:   (  Section 36-2 ) 
 
     Primary streets means Capitol Avenue, Broadway, Byrd, Center, Chester, Commerce, Cross, 
Cumberland, Louisiana, Main, Markham 9th, President Clinton Avenue, River Market Avenue, Scott, 7th 
(west of Center), Spring, and State Streets. 
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ISSUE:   There is potential confusion regarding the placement of allowable wall signs and projecting   
signs in the River Market District.  Wall sign area and the number of projection signs are dictated by    
“primary street building frontage” in the DOD.   
 

CURRENT ORDINANCE LANGUAGE:   ( Section 36-353 (c)(2) and 36-353 (e)(1) d  ) 
 
Sec. 36-353. Signs. 
 

     (c) Wall signs located on or facing public street rights of ways or private streets. 
 
(2)  Appearance.  Signs shall not exceed one-half (1/2) of a square foot of sign area for each linear 

foot of primary street building frontage, not exceeding twenty-five (25) square feet per sign. 
 
     (e) Projecting signs. 
 
(1)  Location.   

 
d.  The number of projecting signs shall be limited to one (1) sign per one hundred (100) feet of primary 

street frontage per building. 
 

 
STAFF REPORT:   (           ) 
 
In the River Market DOD, the area of allowable wall signage is determined by the linear feet of “primary 
street building frontage” and the number of allowable projecting signs is determined by the linear feet of 
“primary street frontage per building “.  This can lead to confusion since “primary streets” are a specific 
number of streets in the UU zoning district, which includes the River Market area.  Read strictly, it would 
appear that wall signs and projecting signs are not permitted unless they front on one of these 
specifically named streets.  That was not the intent.  The intent was to mirror the language elsewhere in 
the code which dictates size and placement of building signage based on the area of the building façade 
facing street frontage. 

 
 
SUGGESTED TEXT:   (  Section 36-2 ) 
 
 
Sec. 36-353. Signs. 
 

     (c) Wall signs located on or facing public street rights of ways or private streets. 
 
(2)  Appearance.  Signs shall not exceed one-half (1/2) of a square foot of sign area for each linear 

foot of street building frontage, not exceeding twenty-five (25) square feet per sign. 
 
     (e) Projecting signs. 
 
(1)  Location.   

 
d.  The number of projecting signs shall be limited to one (1) sign per one hundred (100) feet of street 

frontage per building. 
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ISSUE:   The River Market Design Review Committee is recommending approval of a proposal to    
change the way building height is measured in the River Market Design Overlay District.     
   
 

CURRENT ORDINANCE LANGUAGE:   ( Section 36-356 (d)(1) ) 
 
Sec. 36-356.  Building form. 
 
(d)  Style and form 
 
(1)  Height regulations.  No building hereafter erected or structurally altered shall exceed a height of sixty 

(60) feet. 
 

 
STAFF REPORT:   (           ) 
 
In 2010, the height was increased in the River Market Design Overlay District (DOD) from four stories in 
height or a total height of 48 feet to a total height of 60 feet. The removal of the listing of number of floors 
was also removed from the UU Urban Use zoning at the time. It was thought that the listing of both 
variables was ambiguous. These new regulations of 60 feet maximum let owners and architects set and 
vary the heights of individual floors as long as they stayed under the 60 feet maximum. This review and 
possible ordinance revision will not change the 60' maximum height, but modify how to measure height in 
this DOD.  
 
The City of Little Rock Municipal Code in Sec 36-2. Definitions defines height as follows:  
 
Building height means the vertical distance as measured through the central axis of the building from the. 
elevation of the lowest finished floor level to the highest point of ceiling of the top story in the case of a 
flat roof; to the deck line of a mansard roof; and to the mean height level between the eaves and ridge of 
a gable, hip or a gambrel roof. This definition shall not be deemed to include church steeples, bell towers, 
antennas, chimneys, or other similar structural embellishments.  
 
The Hillcrest DOD is the only area that measures height differently. It is measured as follows in Sec. 36-
434.11 Definitions:  
 
Grade plane. A reference plane representing the average of finished ground level adjoining the building 
at exterior walls. The reference plane shall be established by the lowest points within the area between 
the building and the lot line or, where the lot line is more than six (6) feet from the building, between the 
building and a point six (6) feet from the building. A minimum of four (4) points, each from a different side 
of the building, shall be used in this calculation.  
 
Sec. 36-434.14. - Single-family and two-family developments. (Hillcrest DOD) Building height and ridge-
line elevations. Maximum building height shall be thirty-nine (39) feet, measured from the "grade plane" 
to the ridge-line of the highest roof surface.  In addition, new buildings and additions shall be constructed 
to an elevation that is within one story of the adjacent residential structures.  
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STAFF REPORT:   (           ) 
 
Sec. 36-434.15. - Multifamily and nonresidential developments. (Hillcrest DOD) Height. Maximum 
building height shall be thirty-nine (39) feet, measured from the ''grade plane" to the ridge line of the 
highest roof surface or parapet wall. 
 
Under the typical definition of building height in Little Rock, finished below-grade space counts toward the 
overall building height.  Under the Hillcrest definition, the focus is more on what is visible above the grade 
of the property.  Under the proposal supported by the River Market DRC and Staff, buildings in the DOD 
could have below grade finished space not count toward building height.   

 
 
 
SUGGESTED TEXT:   (           ) 
 
 
Sec. 36-356.  Building form. 
 
(d)  Style and form 
 
(1)  Height regulations.  No building hereafter erected or structurally altered shall exceed a height of sixty 

(60) feet.  Building height shall be defined, for the purpose of the River Market Design Overlay 
District, as the vertical distance from the highest point of the centerline of abutting private and public 
street frontages to the highest point of the roof or parapet wall.  All structural embellishments as 
defined by Sec. 36-2 Definitions shall be review by the River Market Design Review Committee for 
compliance. 
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ISSUE:   There are references to Commerce Street in the River Market Design Overlay District   
provisions regarding landscaping, curb cuts and view corridors.  Commerce Street has been renamed   
River Market Avenue.   
 

CURRENT ORDINANCE LANGUAGE:   (           ) 
 
Sec. 36-358.  Landscaping. 
 

(a)   Plant materials. 
 
(3)  Commerce Street from President Clinton Avenue to Second Street shall be Acer X Freemanii 

“Jeffersred,” autumn blaze maple trees. 
 

Sec. 36-362.  Curb cuts. 
 

(a)   Location. 
 
(1)  New curb cuts on President Clinton Avenue are prohibited. 
 
(2)  Existing curb cuts on President Clinton Avenue, Commerce, Sherman and Rock Streets shall be 

removed or minimized to reduce conflict with pedestrian traffic. 
 

Sec-36-365.  Views. 
 
 (a)  Corridors.  New construction shall be designed to preserve all view corridors including the  

 President Clinton Avenue corridor and the Commerce Street corridor.  
 
 

 
 
STAFF REPORT:   (           ) 
 
Within the River Market District Design Overlay District provisions, there are still references to Commerce 
Street.  On March 2, 2010, Commerce Street, from President Clinton Avenue south to East Capitol 
Avenue, was renamed River Market Avenue.  These sections of the River Market DOD need to be 
amended to reflect the new street name. 
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SUGGESTED LANGUAGE:   (           ) 
 
 
Sec. 36-358. Landscaping. 
 

(a)   Plant materials. 
 
(3)  River Market Avenue from President Clinton Avenue to Second Street shall be Acer X Freemanii 

“Jeffersred,” autumn blaze maple trees. 
 

Sec. 36-362.  Curb cuts. 
 

(a)   Location. 
 
(1)  New curb cuts on President Clinton Avenue are prohibited. 
 
(2)  Existing curb cuts on President Clinton Avenue, River Market Avenue, Sherman and Rock 

Streets shall be removed or minimized to reduce conflict with pedestrian traffic. 
 

Sec. 36-365.  Views. 
 
 (a)  Corridors.  New construction shall be designed to preserve all view corridors including the  

 President Clinton Avenue corridor and the River Market Avenue corridor.  
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